Dan 5. Vilar de Mazarife

Jutros smo dogovorili u 6h okupljanje i zajednički izlazak iz Leona. Na izlasku iz alberguea pozdravlja nas lokalni biciklist na hrvatskom… mali je svijet.

Obuća se relativno i osušila od jučer, dovoljno za nastavak hodanja. Uspavanim ulicama grada idemo prema katedrali, ispred koje zastajemo na molitvu prije nego nastavljamo s putem.

Izlazak iz Leona zna biti malkice kompliciran pa danas krećemo svi zajedno. Camino nas vodi do Paradora… nekad lanac bolnica i konačišta za siromašne hodočasnike, a danas lanac luksuznih hotela s pet zvjezdica. Zanimljiva povijesna ironija. Ispred Paradora u Leónu je kip hodočasnika koji je izuo sandale, sjedi naslonjen na stup a pogled podiže k nebu. Traži li snagu za dalje ili upućuje vapaj onemoćalosti … perspektiva ovisi o oku promatrača.

Naša kolona se pomalo osipa na izlasku iz grada. Netko staje na jutarnju kavu a netko je sporijeg koraka. U Virgen del Camino stanjemo na doručak. Na televiziji u baru vrte se ključni momenti od sinoćne utakmice.

Na izlasku iz mjesta naletimo na otvorenu crkvu, što je na Caminu rijetkost. Moderna građevina za razliku od drevnih crkvi koje smo dosad viđali.

Na izlasku iz mjesta Camino se račva na dva smjera. Idemo lijevo prema Villar de Mazarife. U prvom idućem mjestu pauza je uz klupice a u drugom uz dobar kafić. U kafiću ima španjolskih novina koje na naslovnicama veličaju sinoćnju pobjedu Hrvatske, s posebnim naglaskom na “svoje” igraće koji igraju u španjolskoj nogometnoj ligi. Camino nastavlja dalje kroz ravnicu na kojoj počinje pržiti sunce. Ima još kilometara do idućeg mjesta. u ikojem nas dočekuje pravo osvježenje ….  i doslovno i figurativno.

Javna fontana s par klupa okolo … koji je to divan osjećaj oprati noge u hladnoj vodi …. to se ne da riječima opisati. Nakon ovog Jacuzzi tretmana za noge idući kilometri su značajno lakši. Kao takvi i prolaze brže pa začas stižemo u Vilar de Mazarife. Ovaj albergue ima veliki vrt i … još bolje …. ima i bazen. opet odlična prilika za wellness umornih nogu.

Ručak što je pripremila naša vrijedna Anica standardno je odličan a hlad terase idealan je za popodnevni odmor

Ovdje smo podijelili i službene majice naše Camino družbe, koje su posebno izrađene za prvu hrvatsku grupnu Camino ekspediciju. Tu smo napravili i milenijsku fotografiju cijele družbe u majicama.

Kako se polako približava večer tako se čuje i pjesma u izvedbi našeg trio Camino (Tamara, Ivo, Davor uz brojne prateće vokale). Repertoar je raznovrstan i lako bi se pjevalo do zore da ujutro opet ne treba početi hodati.

i to je bio dan 5.

Scroll to Top