Popis opreme za Camino

Prije nego šta krenen sa savjetima oko opreme želin naglasit bitnu stvar, svi navedeni savjeti dani su iz osobne perspektive. Različitim hodočasnicima i hodočasnicama mogu odgovarati drugačije dijelovi opreme.

Prvo …  ne mogu dovoljno naglasit koliko smatram bitnim nosit šta manji teret. Po mom mišljenju šta manji teret nosite to je bolji Camino doživljaj. Naravno ovo ne znači da se može krenit s 0 kg, ima stvari koje će vam tribat. Ali to je sasvim sigurno manje nego šta mislite na početku. Vrlo je lako doć u napast (govorin iz iskustva) i dodavat jednu, pa drugu stvar u stilu … možda zatriba … no malo po malo skupi se nepotrebna težina.

Neki ultra-light fanatici koriste buff umisto šugamana (ručnik na hrvatskom), ili bužaju rupe na dršci četkice za zube kako bi uštedili koji gram na težini. Kad san to prvi put pročita parili su mi se malo čudni … nakon par dana na Caminu moga san ih bolje razumit.

Popis opreme koju san definira nakon pet Camina (francuska i portugalska ruta, termini proljeće/ljeto).

Na meni:

 • obuća – Najvažniji dio opreme. Među hodočasnicima ima intenzivna debata, jesu li bolje gojzerice ili cipele za hodanje (ne obične tenisice) za trčanje, razlika je što ove za pješačenje imaju deblji đon). Ako se snalazite s engleskim, ovdi i ovdi imate detalje te debate. Nakon pređenih preko 4.000 km dužih hodnji , odlučija san ipak preći na hiking cipele za iduća Camina, vodootporne i lagane. Neki preferiraju prozračni model koji nije vodootporan, no meni je draže da su noge suhe, a ionako imam praksu čestih stanki za provjetravanje i masažu nogu. Najčešće marke koje se vide na Caminu su Salomon (meni osobno traju jedan Camino), a dobre komentare sam čuo i za Addidas Terrex (moj trenutni odabir) te za La Sportiva
 • majica, hlače, flis jaketa,  “soft-shell” jaketa (za 7 i 8. mjesec nije potrebna)
 • okolopojasna torbica, buff, džepni nožić, takujin (novčanik na hrvatskom), putovnica i credential (nastojte nađi platnenu futrolu da se ne ošteti na suncu niti da se smoči na kiši)
 • smartphone, slušalice, punjač i rezervna baterija za mobitel 
 • šešir širokog oboda, štapovi za hodanje (toplo ih preporučam)

Na leđima:

 • Ruksak 44l, (dobro je da je težina praznog ruksaka ispod 1kg) jedan dodatni set odjeće, 2 dodatna para trekking čarapa
 • vreća za spavanje,  naviše 600-700g težine
 • kišna kabanica (s rukavima na zakopčavanje Ferrino Trekker)
 • sandale, kroksice ili Teva  (svi hosteli traže da cipele u kojima ste hodali, ostavite u predvorju)
 • lupež utičnica (ne znan kako se kaže na hrvatski pa evo slika), čeona lampa , 4 štipunice (kvačice) 2 kuke S oblika
 • hiking ručnik (brzo sušeći), higijenske potrepštine (najosnovnije i u malim pakiranjima), torbica za prvu pomoć, čepići za uši (ponesite i par rezervnih)
 • likarije: andol 300, mangezij prašak, multivitamin pršak, Diurerbe forte (meni služi za sprečavanje oticanja nogu/gležnja), Body Glide (stick koji je super za sprečavanje žuljeva), krema za sunce
 • plastična boca za vodu 0,75l (ovaj model je lagan i duže drži vodu hladnom, javne fontane su na francuskoj ruti česte, samo ljeti i na portugalskoj ruti uzmite dodatno duplo) malo hrane (obično sendvič, voće, energy bar sa suhim voćem/žitaricama).

Ovo dolje meni spada pod “luksuzniji” dio opreme, iako na francsukoj ruti ima dosta perilica rublja uz nadoplatu od 3-4 €.

 • Scrubba – ručna mašina za pranje robe

Sva odjeća je specijalizirana za trekking/hiking, poliester, brzo sušeća. Pamučna roba, osobito rebatinke (iliti traperice) nisu preporučene jer  in triba cijela vječnost da se potpuno osuše. A osin ako niste jako, jako sretne ruke, možete računat s time da će biti kiše na Caminu.

Ako se pribojavate stjenica  (bed bugs) na Caminu imate niz eko-sprejeva koje ih odbijaju i kojim se naspreja madrac na kojem spavate. A možete naručiti jedan takav i u Hrvatskoj.