Camino molitve

Mada službena statistika kaže kako 95% hodočasnika ima “religiozni ili drugi” motiv za krenit na Put Sv. Jakova, nisam stekao taj dojam na Caminu. Iz razgovora s ekipom na Putu, a i činjenice da je na misama usput bilo jako malo peregrinosa, čini mi se kako većina baš nije religiozna. No isto tako mi se čini da većina ljudi tijekom Camina osjeti određeni “duhovni dodir”, iako možda ne znaju to artikulirati.

Ako želite redovito ići na misu tijekom Camina, imajte u vidu da je većina crkvi u mjestima na Caminu zatvorena i rijetko se održavaju mise tijekom tjedna, a nedjeljom je često samo jedna misa. Ovdje imate Google kartu s lokacijama crkvi i rasporedom misa.

Ured za hodočasnike pri katedrali u Santiago de Composteli preporuča hodočasnički blagoslov prije puta. Zamolite vašeg svećenika ili možete izmoliti sami ili u grupi. Englesku verziju imate ovdje, a u nastavku je (malo prilagođen) hrvatski prijevod.

Kratki blagoslov (Codex Calixtinus, prvi srednjovjekovni vodič za hodočasnike)

U ime gospodina našega Isusa Krista uzmi ruksak i odjeću za tvoje hodočašće, da pokoran i pročišćen pođeš pokloniti se ispred sv. Jakova, kamo želiš doći. Nakon što završiš svoje putovanje, da nam se vratiš obdaren pomoću Božjom koji kraljuje nad svim svijetom u vijekove. Amen.
Uzmi štap kao podršku na tvojim naporima na putovanju, da te štiti od svih zamki neprijateljskih i da sigurno stigneš pred sv. Jakova. Nakon što završiš svoje putovanje, da nam se vratiš obdaren blagoslovom istoga Boga koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

Moderna verzija blagoslova (sa imenima hodočasnika)

Oče naš,  molimo te za ove hodočasnike (navesti imena) …… koji će uskoro krenuti na put prema svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli, na čast sv. Jakovu, apostolu, prijatelja Isusa Krista i mučenika Vjere. Naša Vjera ima dugu tradiciju hodočašća, putovanja vjernika prema svetim mjestima. Latinska riječ za hodočasnika je “peregrine” što znači stranac  ili putnik: netko tko putuje u Vjeri izvan svojih svakodnevnih obaveza. Stoga je Abraham prvi hodočasnik u Svetom pismu, jer je pozvan na put u zemlju koju mu je odabrao Bog. Stoljećima kasnije Abrahamovi potomci krenuli su na hodočašće u Obećanu zemlju iz Egipta. Rođenje samoga Isusa obilježeno je hodočašćem tri mudraca koji su slijedila zvijezdu da bi odali počast Mesiji. Zapisano je i da je Isus puno puta hodočastio u Jeruzalem. Molimo da (navesti imena) …… budu nadahnuti ovim primjerima hodočašća iz Svetog pisma.

Bože Oče, blagoslovi školjke kao tradicionalni simbol hodočašća u Santiago de Compostela – molimo se da ih (navesti imena) …… ponosno nose do svog odredišta u svetištu Apostola.
Molimo Te blagoslovi opremu (ruksake, odjeću), simbole podrške koju će (navesti imena) …… dobiti od novih i starih prijatelja koje će sresti na Putu.
I blagoslovi (navesti imena) …… da im put bude siguran i da im dani budu ispunjeni u sretnoj molitvi, a noći spokojnim snom dok ne stignu do svog odredišta.

Zajedno molimo hodočasničku molitvu:
Sv. Jakove  apostole, odabran si bio među prvima,
bio si prvi koje je pio iz kaleža Gospodnjeg,
ti veliki zaštitniče hodočasnika,
učini nas jakim u Vjeri i sretnim u nadi na našem hodočasničkom putu
da slijedimo put kršćanskog života,
i pomogni nam na dosegnemo slavu Boga Oca, Amen.

(navesti imena) …… kako idete od ovog mjesta da bi počeli završne pripreme za Put, idite i s ljubavlju i dobrim željama svih koji vas poznaju.

Pognimo glave dok molimo za Božji blagoslov:
Neka vam Put bude blagoslovljen. Neka vam vjetar bude za leđima
Neka vam sunce sija na licu i kiša meko padala na obraze
I dok se ne sretnemo opet, neka vas Bog čuva na svom dlanu
To molimo po Isusu Kristu Gospodinu našemu. Amen.

… I još nekoliko prikadnih … 

Blagoslovi hodočasnika

1. Blagoslovljen budi hodočasniče, ako spoznaš da “camino” otvara tvoje oči za očima nevidljivo.
2. Blagoslovljen budi hodočasniče, ako nisi zabrinut dolaskom na cilj, već kako stići s drugima.
3. Blagoslovljen budi hodočasniče, kada promišljaš o “caminu” i spoznaš da se sastoji od novih imena i svitanja.
4. Blagoslovljen budi hodočasniče, jer si spoznao da izvorni “camino” počinje tek dolaskom na cilj.
5. Blagoslovljen budi hodočasniče, ako je tvoja naprtnjača prazna a tvoje srce puno osjećaja i emocija.
6. Blagoslovljen budi hodočasniče, ako spoznaš kako jedan korak unatrag radi pomoći drugome više vrijedi nego stotine koraka prema naprijed bez osvrtanja oko sebe.
7. Blagoslovljen budi hodočasniče, kada nemaš dovoljno riječi zahvale za sve ono što te iznenađuje na svakoj stranputici i skretanjima tvoga puta.
8. Blagoslovljen budi hodočasniče, ako tragaš za istinom i učiniš od “camina” život, a od svog života“put” u potrazi za Onim koji je Put, Istina i Život.
9. Blagoslovljen budi hodočasniče, ako na putu spoznaš sebe i podariš si vrijeme, bez žurbe, kako ne bi zanemario poruke u svom srcu.

Oče naš za hodočasnike

Oče naš koji si s nama na ovom putu,
Učini da tvoja milost dođe do nas.
Bdij nad nama hodočasnicima,kako je volja tvoja
Kad smo na vrućini i kad smo na hladnoći,
Pomozi nam u našim slabostima
Kao što i mi pomažemo drugima na putu,iscjeljuj sve slabosti našeg srca
I izbavi nas od zloga.
Amen

Scroll to Top