Hodočašće na grob sv. Jakova u Španjolskoj

U organizaciji Bratovštine sv. Jakova apostola i Udruge Ekosspiritus iz Samobora održano je od 5. do 27. Srpnja hodočašće u Santiago de Compostelana grob sv. Jakova. Četrdesetak hodočasnika svih životnih dobi prošlo je pješice više od 400 kilometara. Svoj su hod započeli u Carrionu de los Condesu, gradiću na Francuskoj ruti Camina,stigavši u Santiago 24. srpnja,uoči svetkovine svetog Jakova. Hodočasnici su tako prošli više od pola puta glasovite Francuske rute. Vratili su se u Hrvatsku 27. srpnja nakon posjeta svetištu Majke Božje u Lurdu. Prvo takvo organizirano hodočašće iz Hrvatske povezalo je svakodnevni hod, istraživanje bogate povijesti, kulture, poniranja u dubinu kršćanskog otajstva te neobično zajedništvo sudionika u lijep događaj hodočašća u kojem su se svi sudionici obogatili duhovno i radosni vratili svojim kućama.
Prema grobu svetog Jakova apostola već stoljećima se slijeva rijeka hodočasnika, a svoju renesansu svetište je doživjelo ponovno početkom 80-ih godina prošlog stoljeća kada je Ivan Pavao II., tadašnji papa, pozvao na obnovu tradicionalnog hodočašća čiji korijeni sežu na početak 9. stoljeća. U Santiago se dolazi iz raznih smjerova, a najpoznatija je ruta koja započinje u Francuskoj, ispod Pirineja, u gradiću San Jean Pied de Port. Broj hodočasnika raste iz godine u godinu, pa ih je danas više od tristo tisuća godišnje. Hrvata je 2004. godine bilo samo 18, dok ih je deset godina kasnije bilo 140.Značajniji rast broja hodočasnika iz Hrvatske započeo je osnivanjem Bratovštine sv. Jakova u Samoboru, u prosincu 2015. godine, kada je grupa vjernika,hodočasnika, koji su prošli Camino, osnovala Bratovštinu svetog Jakova apostola. Bratovština djeluje pri Udruzi Ekosspiritus, ima svoj blog i mrežnu stranicu na internetu te hodočasnicima iz Hrvatske, koji planiraju hodočašće u Španjolsku, nudi niz informacija. Izdali su i hrvatsku putovnicu, u koju se tijekom puta skupljaju pečati. Samoborska bratovština primljena je u Nadbratovštinu svetog Jakova koja djeluje u Santiagu, a kruna svih dosadašnjih aktivnosti je ovo hodočašće koje je, zbog svoje složene organizacije, dosad najzahtjevnije otkad djeluje Udruga Ekosspiritus.
Više od tri tjedana 40-ak je sudionika bilo na hodočašću koje su mnogi na kraju opisali kao životno. Dijelili su skromne uvjete putovanja, noćenja i prehrane, a dušu su krijepili na euharistijama s ostalim hodočasnicima, u katehezama, kratkim nagovorima, trenucima tišine, razmatranju evanđelja i zajedničkim molitvama. Prolazeći Camino, zajedno ili u manjim grupama, svjedočili su svoju pripadnost Kristu i ljubav prema svojem narodu. Često odjeveni u navijačke dresove hrvatskih boja,prepoznatljive „kockice“, jer je tijekom hodočašća trajalo Svjetsko nogometno prvenstvo, hodočasnici su se radovali uspjesima naših Vatrenih u gradovima u kojima su se zatekli na noćenjima te su u navijačkoj strasti bili zanimljiva skupina drugim hodočasnicima.
U svetištu svetog Jakova apostola u Santiagu, na svetkovinu zaštitnika Španjolske, 25. srpnja, hodočasnici su sudjelovali u svečanoj sv. misi uz brojne svećenike, redovnike i vjernike laike. Predvodio ju je nadbiskup Santiaga, mons Julijan Barrio, pozivajući u propovjedi sve prisutne na radost širenja evanđelja. Dio hrvatskih hodočasnika bio je odjeven u narodne nošnje samoborske župe i svečana bratovštinska odijela.
Dan na Caminu počinjao bi svako jutro hodočasničkom molitvom, a nastavio bi se trenucima tišine,zastajanjem u mjesnim crkvama, skromnim blagovanjem i okrjepom u gostinjcima tijekom hoda. Hodočasnici bi se okupili ponovno na mjestu noćenja gdje su zajedno blagovali, liječili žuljeve i odmarali umorno tijelo, posebice noge. Na kraju dana slijedila je euharistija u mjesnim crkvama s drugim hodočasnicima, a nerijetko je dan završavao skromnim agapeom i pjevanjem uz gitaru.
Hodočašću su se osim članova Bratovštine sv. Jakova i Samoboraca pridružili i hodočasnici iz gotovo svih dijelova Hrvatske. Organizacijski dio predvodili su Vedran Pražen, tajnik Bratovštine sv. Jakova i Radovan Librić, tajnik Udruge Ekosspiritus i vjeroučitelj Zagrebačke nadbiskupije. Pjesme i meditacije vodila je na gitari Tamara Perc, a za tjelesnu okrjepu brinula se Anica Jurinjak iz Samobora – kuhala je i pripremala obroke koji su često bili dijeljeni s drugim hodočasnicima.
Značajan prilog organizaciji hodočašća dali su i Ante Blažević, predsjednik Bratovštine, pripremivši mesne delicije za putovanje, Tomislav Ivir, predsjednik Udruge Ekosspiritus, pripremivši niz zajedničkih obilježja, otisnuvši vodič putovanja i zajedničke majice, te agencija Samoborček iz Samobora koja je pomogla u organizaciji ovako složenog putovanja.
Sudionici hodočašća dobili su zadatak u svojim mjestima širiti duh Camina, govoriti o hodočašću, a nadasve u svom životu svjedočiti povezanost sa sv. Jakovom, svecem Kristovim.

Scroll to Top