Dan 9. Villafranca del Bierzo

Ujutro se okupljamo na molitvu ispred katedrale pa zajedno napuštamo grad. U nizu “Camino slučajnosti” naletimo na jednu hrvatsku hodočasnicu iz Zagreba koja ima poznanicu u našoj družbi. Dugo se nisu vidjele i sad su se susrele na Caminu.

Staza vodi prvo kroz predgrađa pa prigradska naselja …. pa se jedno za drugim izmjenjuju naselja. Kolona nam se pomalo razdvaja kako tko nađe kafić za doručak. Današnja ruta dobrim dijelom prolazi po asfaltu i uz asfalt sve dok ne dođemo do vinarije na kraju grada. Vinarija ima promotivne cijene od jedan i po euro za vino i tapas. Vino je poprilično dobro ali prodavačica ne zna gdje se može nabaviti u Santiagu. Teško je naime tegliti vino (ma koliko dobro bilo) do današnjeg odredišta gdje nas čeka bus.

U Cacabelosu (iduće mjesto) se zadržavamo na pauzi i hvatamo dah do Villafrance. Nakon Cacabelosa lagana uzbrdica i staza koja vodi kroz vinograde. S obzirom koliko ima vinograda nije ni čudo da je vino jeftino, od jedan do četiri eura boca za poprilično dobro vino.

U Villafranca de Bierzo čeka nas ogroman albergue u sklopu nekadašnjeg samostana. Naša vrijedna Anica čeka nas sa ručkom, koji je kao i obično odličan, i to ne samo zato što nema loše hrane na Caminu.

Danas je gospa Karmelska, pa smo svratili na misu u crkvu sv Jakova. Svećenik je jako dobre volje šta se i vidi. Tijjekom mise voditeljica meksikanske grupe hodočasnica je povela pjesmu ali nije nešto dobila podršku ostalih španjolaca. No kad smo na kraju mi zapjevali … nas se itekako čulo.

I to je bio dan 9.

Scroll to Top