Dan 25. Kilometri i matematika

I ovaj nam dan počinje sa jutarnjim okupljanjem uz molitvu i duhovnu priču dana. Prvi kilometri prolaze u mraku prije zore sve do prvog mista. Sili smo na štekat kafića koji prvo ne radi … da bi lagano proradija kad smo počeli nastavljati s hodanjem.

Put dalje nastavlja uz prugu … pa dolazi do glavne ceste di se opet nudi račvanje staze … i di opet dođe do male zbunjoze oko pravoga smjera. Srića … brzo smo je razriješili.

Stigosmo u Hospital de Obrigo di san sinja kafić sa vrtnom terasom. Tu nas se skupilo dosta na kavu i vrlo obilan doručak.

Prilazin priko mosta … iz drugoga kafića maše druga grupa naših. Na izlazu iz mista lipa crkva di mo malo stali.

Na izlazu iz mista opet račvanje staze .. sad svi skreću pravilno. Redaju se mala mista usput. Lagano … pa malo uzbrdo .. uz doping od pisme. Doping od pisme je inače shema di stavin jednu slušalicu, pustin playlistu po svom guštu i zapivan .. Olivera, Vicu, Sinatru, Bublea i razne druge dobre stare stvari. Kilometri su mi tako puno lakši i brže prolaze.

U zadnjem mistu prije Astorge stajen u bar i albergue di san na prvon Caminu spava. Tu me neki Španjolac pita da jesan li iz Hrvatske. Netko mu je od naših masira noge, pa su posli izmijenili križeve koje su nosili oko vrata. U mistu je inače otvorena crkva. Albina priča kako je ušla u misto skoro na izmaku snaga i naišla na neku ženu koja joj nešto govori i vuče je za ruku. Odvela je u crkvu di sviraju pisme iz Medugorja i di je izloženo presveto. Dok izlazin iz bara sinjan i Marinu kraj crkve … koja je isto imala poseban doživljaj.

Nastavljamo dalje .. sad već sunce skroz ozbiljno prži … ova dionica me uvik potrefila po zvizdanu. Usput se čujemo sa prethodnicom koja je išla busom koji javljaju da nam je Ivan iliti naš Juan, u redu i da su mu sanirali ozljede.

Eto i Davidov stand … samo bez Davida. Minja ga neki mirni Španjolac Lucas … a tu je i jedan vrlo nemirni i malo nesuklađeni Holandez. Čovik je poprilično ljut na sve i svakoga … malo se smirija kad san ga pustija da se ispuše … pa san ga prepustija Petru da nastavi evangelizaciju.

Zadnji km prema Astorgi … teški ka i svaki zadnji kilometri kas vidiš grad … a Astorga se vidi iz daleka. Pitaju me di ima lada pa ih vodin puten di ima lada … cilih 5 metara.

Naša izvidnica koja uvik stiže baren po ure prije svih … je već stigla.

Malo posli stigosmo i mi. Dobar hotel … skoro da su vridili pusti kilometri za ovakvi luksuz …. skoro.

Idemo na ručak na glavni trg dok pomalo dolaze i ostali. Našli smo i di ima misa popodne.

Inače u ovoj grupi imamo i doktoricu Mariju, koja je iznimno predana svom pozivu. Ništa joj nije teško i svakome je na usluzi kad im treba medicinska pomoć … a takvih ima itekako, više nego lani .. šta žuljevi, šta razne istegnuća i upale.

Inače me dana više ljudi upozorilo kako san u tiskanom vodiču krivo zbrojia kilometre današnje dionice. Ima ih naravno više … je, istina. ..  mea culpa. Samo na kraju ne znan je li možda i bolje ptikazat dikod i manje kilometara.

Scroll to Top