Dan 1. Nek pada …

Jutros me probudija popriličan pljusak s grmljavinom. Taman dovoljno vrimena za spremit sve (to san tad mislija). Kako vanka pljusti kiša malo smo odgodili polazak dok malo ne stane .. a neki su tribali otić kupit i kabanice.

Pierre nas nagovara da idemo uzbrdo ali ekipa je vidila elevacijsku kartu koja ih je učinila vrlo privrženima ruti Viacarlos.

Taman smo krenuli kad smo naletili na ekipu naših Austrijanaca. Vidi se da su na prvom Caminu jer nose fotoaparat težak skoro koliko i moj ruksak … pun i s vodom.

Na izlazu iz St Jeana dvi standardne opcije…livo ruta Napoleon uzbrdo i desno ruta Viacarlos ravno (uglavnom i više-manje). Naši Austrijanci idu uzbrdo a Eko iz Kine i Tina iz Koreje idu s nama čin su čuli da je desna ruta lakša.

I takva se pokazala, sve laganini..planinska idila, pašnjaci i lipo uređene kuće. Sve sa bilon fasadom i tamno crvenin prozorima i vratima. Dikod ima i zelenih škura. Svaka kuća uređena i lipa ka na slici.

Crvena zelena i bila su inače boje baskijske zastave, regije kroz koju prolazimo i koja se prostire kroz Španjolsku o Francusku.

I idemo mi tako, red kišice, red oblaka, red povjetarca.. laganini idila. Prva pauza u gradiću sa masu dućana sa supermarketom i kafićem.

Prolazimo i gradić na granici i ulazimo u Španjolsku. Više zelenila i više dionica uz glavnu cestu. Naletimo i a gradić u kojem je gradski grb sa šahovnicom. Ništa ne radi i nema ljudi za vidit. Opet uz cestu sve dok se staza najednom ne spusti na poseban put koji.nastavlja kroz šumski put. Šumska idila sve laganini .. je triba malo krčit put od drače… štapi nisu korisni samo za hodanje…ali je šumska staza tako laganini idila … ka da smo zalutali na set Gospodara prstenova. Opet cesta … ima ceste… pa opet staza kroz prirodu. Jupi baš je laganini idila priroda.

Eh tu je već počela slabiti idila. Prvo sve gušće raslinje pa sve stmija uzbrdica … pa kad misliš da joj je kraj eto šuma.. pa opet uzbrdica. Drače sve više, vode sve manje. Magla tolika da je mlađi član ekipe komentira da mu skoro dođe da obriše ekran televizije. No ovo je ipak program uživo. Počela je i kiša. Nije više laganini a idila mas je napustila bez pozdrava i otišla na odmor u toplije krajeve. No i nama je toplo… od znoja ispod kabanica. Davno je bila i marenda … a uzbrdici se ne nazire kraj. Rezerve su mi pri kraju… toliko da san …(zvuk posvemašnjeg šoka) vrlo ozbiljno razmišlja zvat taxi do Roncesvallesa. Sanjan okus pive i čipsa u baru hotela u Roncesvallesu ali ne pomaže … čak je i gore kad se vratim u realnost umora. Srića ima Jurica neki proteinski koncentrat šećera, taman me pogurne zadnje kilometre.

Eto neka čistina…pa u magli krivi smjer za heliodrom … pa se u magli odjednom ukazuje i crkva koja označava da je uzbrdici kraj i da počinje spust. Ma je li to moguće.

Spust je kraći nego šta ga se sićan (obično je obrnuto) i eto nas u Roncesvalles. Tipična Camino čarolija, čin si nogon kročija u albergue odma te sve 50% manje boli.

Otvaran ruksak i kužin da san zaboravija tablet, aj zovi gite, pa nema signala, pa teta ne govori engleski nekako uspijen kužit da su ga našli i pošaljen mail Pierru da ga pokupi dok ne donislin kako će mi ga poslat.

Nakon tuširanja, te pive i čipsa u baru drugo tipično Camino čudo. Ćutiš se ponovno rođen.

Na večeri koju ovi put serviraju u hotelu par Korejanaca kojima dilin ključne Camino savjete. Uzmi česte kratke pauze, provitri noge i svakako svrati u Granon i kod časnih u Carion de los Condes. Eto i dvi Francuzice i francuskog svećenika, ali eto i moje ekipe. S nama za stolom dvi Englezice. Jednoj je umra sin od tumora mozga prije par godina a druga nu je bila kuma. Idu na Camino po 3 dana taman oko njegovog rođendana i tako svaku godinu, tribat će in desetak godina proć cilu rutu do Santiaga.

Nakon večere misa, a na misi nadbiskup (s kojin smo se posli i slikali). No ni to nije sve jer nakon mise ima vođeni obilazak cile crkve i kompleksa Collegiate. Ali ni to nije sve jer su nas pozvali da bacimo pismu u nekoj sali sa posebnom akustikom. Rajska Djevo je baš dobro odjekivala. Sad naravno iman problem, jer kaže ekipa .. a kako ćeš nam tek ovo nadmašiti kad je ovako ispa prvi dan. Eh sad san se zeznija.. jedino da gren vidit s Vatikanom kakav je Papin raspored ovi misec.

Scroll to Top