Dan 14: opet pomalo …

Jutros mi je bolje nego jučer ali definitivno ne za

2014-04-17 07.26.05
« 1 of 38 »

skakutanje, tako da već uvježbanim sporokorakom izlazim iz San Juana.
Put vodi kroz šumu..uža staza nego ona jučer. Zora sviće … ptičice pivaju … šumska idila.
Prolazi me još jedan Švicarac pa zatim i Engleskinje.

Na prilazu idućen gradiću ćakulam malo s bjelobradim Škotom koji komentira kako ovo vrime definitivno nije ka kod njega doma. Inače ima 74 godine i ovo mu je drugi Camino, misli ga ponavljat koliko bude god moga. Kaže kako je trefija jednog peregrinosa s osandeset i kusor i jednog s ravno devedeset. Ovi sa devedeset je ima problem kad je doša u Santiago ..da je zaboravija u koji albergue se checkira.

U prvon albergeu u mistu Barcelonci … kreću kasnije jer su planirali dan s naedretalcima u Atapuerci.
Par minuta bezuspješno pokušavan naručit bilu kavu ali me teta za šankom ne obadaje, pa produžin malo dalje.
Na kantunu lipi mali dućan u smišnoj starinskoj kućici. Kafić i mali dućan … sve u jednom. Engleskinje su se parkirale ovdi na doručak pa in se pridružin. Dobija san ekstra komad kolača akonto visine..jer kaže teta kako mi triba više za okripit se.
Pokazuje nam kako se prije sušilo meso, dugi četvrtasti dimnjak s drvenim ručkama na koju se višalo kobasice i meso. Zgodan in je i lavandin u malom wcu u obliku srca. Nakon razmjene komplimenata koje prevodin za Engleskinje nastavljamo dalje.

Put vodi uz cestu i uskoro na vidiku misto Atapuerca. Koliko se sićan iz pripreme za Camino ovdi je jedno od najstarijih (ako ne i najstarije) nalazište naseobina naendretalaca u Europi. Da nije čak 300m sa strane od Camina mozda bi iša i pogledat.
U mistu stanem malo na trgu za provitravanje i eto ti iza kantuna Beate s pason. Inace formalno nan je predstavila pasa jučer popodne.

Ostavljan Atapuercu i nastavljan dalje. Piknik zona pa pastir sa stadon ovaca koje mekeću sve u šesnaest … pa opet uzbrdica. Teren sve vise liči na dalmatinski kamenjar… ili iz navike ili jer mi je zglobu bolje nekako mi je tempo malo brži. Na vrhu brda križ a kraj križa labirint u koncentričnim krugovima. Engleskinje idu napravit đir po labirintu i uskoro in se pridruzi Korejanac

S brda puca pogled na Burgos ali san vec naučija lekciju s gradovima šta se doimlju blizu.
Put se lagano spusta nizbrdo. Pritiče me pet-šest biciklista u punoj brzini. Put prolazi kroz misto s ruševnim tornjem crkve i nastavlja posli uz cestu.
Na ulazu u mistu desno oslikana reklama za albergue na starom busu. A uskoro eto i biciklist dobrodošlice. Croacia..nema vas puno na Caminua onda se sitija … Luka Modrić igra je sinoć (sinoć je Real dobija španjolski kup).

Ulazin u Cardenuela Rio Poco oko 14h i u prvon albergu čujen strašnu rič za peregrinosa … completo (nema više mista).
Srića nailazim na novi albergue Santa Fe (nema ga na mojoj listi od 3 miseca) koji vodi kolumbijska familja. Mater ja kuvarica i šefica, otac je stolar, konobar i zabavljač a sin je barmen. Mali i odlično opremljen albergue. Domaćini su ekstra ljubazni, čak su se ponudili Engleskinje i mene odvest na misu 2km dalje. Čoviče sta je auto brzo prometno sredstvo … praktički za čas prođes 2km …ne mogu sebi doć od šoka. Misa je po ure kasnije … nije problem … pričekat ćemo.

Smišna mala crkvica, praktički kapelica… pop nas je odma sinja i doša proćakalt. Odakle smo… Hrvatska i Engleska..tko je iz Hrvatske i pokazuje na Kish (Indijku) ..ma ja san, one su iz Londona. Anyway pop je naravno bija u Hrvatskoj ..izgleda ista tura kao oni pop iz Najere jer su imali i Bled u điti. Čak me pita kako se ono zove klub iz Splita..Hajduk..jer se sića kad smo davno igrali s nekim Španjolcima u kvalifikacijama. Zna i skoro sve Hrvate koji igraju u Primeri.

Inače crkve u Španjolskoj su pune zlata i srebra (čak i u manjim gradovima) ali s malo ljudi na misi (čak i u većim gradovima). Ova kapelica je iznimka od tog pravila. Na izlasku iz crkve dolazi mi jedna Španjolka i govori “Zdravo kako si” … na hrvatskom naravno. Šta je ovo sad … mislija san da ću skoro zaboravit hrvatski ovih misec dana.. kad ono svako malo neki furešt upada s hrvatskim. Ispada da joj ćer ima momka iz Hrvatske koji je nedavno bija kod njih i naučila je par riči. Nazad idemo pješke i prolazimo kraj auta s tablicama džip i brzi ( or close to it).

Dobija san pak s ledom iz kužine i zglob mi javlja da se super osjeća nakon ledenog tretmana.
Večera je zajednička … kuharica se potrudila i Kish joj je dala kompliment kako se vidi da je spremano sa srcem. Posli večere pala je pisma…Holanđanka koja piva u zboru je bacila neke afričke i ruske napjeve. Pa smo malo bacili Yesterday, My Way, Hallelujah, Volare…

I to je bio dan 14.

Scroll to Top