Dan 5. Gdje Put vjetra susreće Put zvijezda

Današnje buđenje je malo u “rock me baby”stilu. Zanimljiv pristup koji osigurava da su svi ekspresno samo lansirani iz kreveta.

Jutros staza vodi lagano uzbrdo na Alto de Pedron iliti Brdo Oprosta. Kako je bilo poslano dosta poruka s molitvenim nakanama malo smo u zaostatku. Srića ovdi ima svako malo Camino marker za ostavit kamenčić.

Prva pauza nam je u gradiću prije vrha brda. Za one koji su gledali film “The Way” to je ona scena kad im se priključila Kanađanka. U ovom kafiću imaju sendviče sasvim pristojne veličine

Praktično začas eto nas na vrhu. Asti koja je to razlika u odnosu na prvi put kad san se penja ovdi, bija san ka prebijeno kljuse, a sad noge skoro da same znaju Put.

Na vrh brda obavezno slikavanje kod metalnih skulptura hodočasnika. Na jednoj je natpis “Gdje Put vjetra susreće Put zvjezda”. Vitar zato šta ga ovdi baš ima, zato su i postavljene vjetrenjače okolo, a zvizda jer Compostela znači polje zvida, a dok nije bilo GPSa zvizde su pokazivale pravac za Santiago. Inače nedavno san sazna da je na ovom projektu vjetrenjača, kad su postavili i ove skulpture, radija i jedan naš Splićanin … a kad nas ima svugdi.

Jedna se naša hodocasnica zaželila malo ravnice i ispod brda puca ravnica u udolini …. sve po želji.

Nastavljamo niz nizbrdo uz japanski sa Sachi i Soran, ja znan par riči iz odličnih knjiga Jamesa Clavella (bila je i serija Shogun) a drugi član grupe iz anime serija.

Posli nizbrdice eto nas u kafiću u Utergi di nakon kraće pauze nastavljamo lipo ravno.

Iduće misto ima top reklamu na ulazu u misto. Na engleskom piše”dobrodošao hodočasniče, ovo je kraj tvoje današnje dionice”, i onda popis alberguea i lokalnih restorana. Dobra baza, ali draže mi je ić po svome, tako da nastavljamo dalje.

Ne stajemo ni u drugon mistu, di nas na ulazu dočeka mali sa štandom di nudi limunadu po donativo principu. Šteta bi bilo ne podržat takav poduzetnički duh, a i limunada mu je odlična. U mistu ima i lipa crkva di smo stali kratko bacit oko i uzet pečat.

Još malo kilometara i eto nas u Puente de la Reina, našem odredištu za danas. Na hrvatskom to znači Kraljičin most jer mistom dominira most kojeg je po Wikipediji”izradila” jedna španjolska kraljica. Nešto čisto sumnjan da je Njeno Veličanstvo vuklo kamenje okolo … a ovi bidni težaci šta in naredilo teglit kamenje nigdi ih se ne spominje

Nakon tuširanja i pranja robe (klasični Camino dril) idemo štakod pojist. Bar u mistu, pun lokalaca na ručku, se pokazao odličnim izborom

Na misi u crkvi Sv. Jakova dobili smo hodočasnički blagoslov i mali poklob, lančiće sa križem u središtu kojeg je srce … vrlo prikladno.

Scroll to Top