Dan 2. Sahagún

Počeo je i naš drugi dan na Caminu. Počeo, no još nije icsvanuo jer krećemopo mraku, oko 5, nakon molitve. No prije nego sno krenuli svatko je dobio duhovni citat za razmatranje.

Idemo po mraku tako da s glavo – lampama svijetlimo kao krijesnice po putu. U Ledigosu prva pauza i pečati. Nastavljamo dalje kroz put omeđen brnistrom, Kruno primjećuje kako je šteta što slike i video ne mogu dočarati i mirise.

Sljedi jedno pa drugo mjesto, pa pauza u Moratinosu. Družba se drugi dan skroz dobro drži. Kraj Moratinosa su i prve “hobit kuće”, spremišta koja vrlo podsjećaju na nastambe hobita.

Put nastavlja dalje kroz polja prema Sahagúnu. Danas smo zabilježili i prva gubljenja i kriva skretanja. Srećom sve smo uspješno izveli na pravi Put.

I eto nas skoro u Sahagúnu. Malo smo uranili, dobar ritam održavamo.

U albergueu nas dočekaju p. Daniel Španjolac i p. Andrea Talijan. Super albergue i još bolji domaćini. Albergue je inače u sklopu benediktinskog samostana.

Polako počinjemo susretati i sa drugim peregrinosima. Kao primjerice Elene, Englezica s lošim osjećajem za smjer… skoro se izgubila na povratku iz obližnjeg supermarketa.

U albergueu imaju popodne Camino kavu… razgovor s hodočasnicima. Svećenici su oduševljeni koliko nas je… nikad nisu imali toliko publike. Razgovara se o poukama i lekcijama Camina… iako nas većina nema puno “Camino staža”, ipak su brzo prihvatili neke lekcije. Kao npr. ne nositi puno stvari, pa i kad ima bus kao pokretno skladište. P. Daniel ima zanimljivo razmatranje na temu kako se na Meseti (ravnom dijelu) posebno cijeni sjena stabla koja pruža hlad, te kako je njima cilj osigurati jedan takav hlad za odmor duše na Caminu. Isto tako spomenuo je kako je na Caminu teže uočiti strelice u velikim gradovima… kao i u svakodnevnom životu, puno je ometanja koja odvraćaju pozornost s pravog Puta.

Misa je na kombinaciji hrvatskog, engleskog i španjolskog. Zanimljivo kako se molitve na različitima jezicima spajaju u posebnu harmoniju zvuka. Hodočasnicki blagoslov dijele svećenici (koji su se za nas potrudili napraviti Google Translate hrvatsku verziju) i poglavarica samostana benediktinki.

Zajednička večera i plan za sutra, pa je vrijeme za spavanje. Sutra ima puno kilometara.

I to je bio dan 2.

Scroll to Top