Popis opreme za Camino

Najvažniji dio opreme je obuća. Među hodočasnicima ima intenzivna debata, jesu li bolje čizme ili cipele za hodanje (ne obične patike iliti tenisice). Ako se snalazite s engleskim, ovdi i ovdi imate detalje te debate.
Na prvom Caminu 2014., meni su odlično odgovarale lagane poluvisoke trekking čizme, vodootporne, udobne, dobro se snalaze u blatnjavim uvjetima.
Nakon 200-tinjak km raznoraznog hodanja u međuvremenu odlučija san ipak preć na hiking cipele za iduća Camina, vodootporne i još laganije. Izgledaju  kao patike  iliti tenisice) ali su posebno prilagođene za hodanje (savjetujte se u dućanu koje modele preporučuju). Neki preferiraju prozračni model koji nije vodootporan, no meni je draže da su noge suhe, a ionako imam politiku čestih stanki za provjetravanje i masažu nogu.

Ne mogu dovoljno naglasit koliko smatram bitnim nosit šta manji teret. Po mom mišljenju šta manji teret nosite to je bolji Camino doživljaj. Naravno ovo ne znači da se može krenit s 0 kg, ima stvari koje će vam tribat. Ali to je sasvim sigurno manje nego šta mislite na početku. Vrlo je lako doć u napast (govorin iz iskustva) i dodavat jednu, pa drugu stvar u stilu … možda zatriba … no malo po malo skupi se nepotrebna težina.

Neki ultra-light fanatici koriste buff umisto šugamana (ručnik na hrvatskom), ili bužaju rupe na dršci četkice za zube kako bi uštedili koji gram na težini. Kad san to prvi put pročita parili su mi se malo čudni … nakon par dana na Caminu moga san ih bolje razumit.

Popis opreme koju san definirao nakon dva Camina (francuska i portugalska ruta)

Na meni:

 • majica, hlače, hiking cipele, flis jaketa,  “soft-shell” jaketa (liti nepotrebna)
 • okolopojasna torbica, buff, džepni nožić, takujin (novčanik na hrvatskom), putovnica i credential (u plastičnoj futroli, ne želite da van se ovo smoči na kiši)
 • smartphone, slušalice, punjač i rezervna baterija
 • šešir, štapovi za hodanje (toplo ih preporučam)

Na leđima:

 • Ruksak 44l, jedan dodatni set odjeće, 2 dodatna para trekking čarapa, sigurnosni prsluk (obavezan na portugalskoj ruti i kad hodate u mraku kraj ceste)
 • vreća za spavanje, lagani (manje od 200g)  madrac za napuhavanje (samo za portugalsku rutu ako idete od Lisabona) 
 • kišna kabanica (Ferrino Trekker), gamaše  
 • sandale (svi hosteli traže da čizme/cipele u kojima ste hodali, ostavite u predvorju)
 • lupež utičnica (ne znan kako se kaže na hrvatski pa evo slika), headlamp, 4 štipunice (kvačice) 2 kuke S oblika, spork
 • Scrubba – ručna mašina za pranje robe
 • hiking ručnik (brzo sušeći), higijenske potrepštine (najosnovnije i u malim pakiranjima), torbica za prvu pomoć, čepići za uši (ponesite i par rezervnih)
 • likarije: andol, mangezij prašak, multivitamin tablete, tablete za sprečavanje oticanja nogu/gležnja, Body Glide (super za sprečavanje žuljeva), krema za sunce
 • plastična boca za vodu 0,75l (javne fontane su na francuskoj ruti česte, samo ljeti i na portugalskoj ruti uzmite dodatno duplo) rezervna hrana (obično sendvič, voće, energy bar sa suhim voćem/žitaricama).

Sva odjeća je specijalizirana za trekking/hiking, poliester, brzo sušeća. Pamučna roba, osobito rebatinke (iliti traperice) nisu preporučene jer  in triba cijela vječnost da se potpuno osuše. A osin ako niste jako, jako sretne ruke, možete računat s time da će biti kiše na Caminu.

Ako se pribojavate stjenica  (bed bugs) na Caminu imate niz eko-sprejeva koje ih odbijaju i kojim se naspreja madrac na kojem spavate. A možete naručiti jedan takav i u Hrvatskoj.