Kako izgleda prosječan “Camino dan”

Buđenje, spremanje stvari (dobro je da većinu spremite večer prije) i put pod noge. Bacite oko na popis s udaljenostima da bi mogli okvirno planirat koliko ćete km napravit taj dan. Doručak je ili u albergeu (ako ga nude) ili idućem baru ili improvizirani piknik kad ogladnite, kao i marenda. Ne zaboravite često pauzirat i odmorit.
Za ručak san obično kombinira sendvič, voće i energy bar (suho voće i žitarice). Kad dođete do alberguea u kojem planirate noćit tražit će vas da ostavite štapove i obuću u kojoj ste hodali na policama u predvorju. U ljetnim sandalama (zatvorene sandale, nikako ne japanke) hodate po albergeu i mjestu u kojem ste se parkirali.

Nakon registracije u albergeu (tu Vam udare pečat u credential) uobičajena rutina je tuširanje, pranje robe pa odmor. Neki albergue-i imaju mašinu za pranje i sušenje robe, koja se dodatno naplaćuje.

Glavni obrok dana – hodočasnički meni … ili u alberge-u ili u obližnjem baru.  U većini mjesta večera se servira tek nakon određene ure (18 ili 19h).

Nekoliko savjeta iz mog iskustva:

  • Počnite dan što ranije, oko 6h

Bilo mi je lakše hodat dok se još nisan pošteno razbudija i više bi km preša. Kako je izlazilo sunce (makar slabo proljetno) tako je svaki korak bija teži. Provjerite kad se ujutro otključavaju vrata albergue-a.

  • Siesta je lokalni običaj s razlogom

Od 11-13h čak i slabo proljetno sunce se itekako osjeća. Dobra je ideja duža pauza za marendu/ručak negdi u hladu. Ranije dizanje i poštivanje sieste je obavezno u ljetnim mjesecima.

  • Štapovi za hodanje

su fenomenalni, bolja ravnoteža, moš se naslonit i odmorit … općenito, znatno lakše za duže hodnje. Nakon Camina, bez štapova, san iša 36 km do Sinja za Velu Gospu … ogromna razlika, više san se satra nego na najtežoj dionici Camina. Ubuduće ne iden na duže hodnje bez štapova.

  • Kako pravilno nosit ruksak

Dvi su ključne stvari, težinu nosite na bokovima, ne ramenima. Zato dobro pričvrstite pojas oko bokova. Naramenice ne bi smjele pritiskati ramena. Druga stvar je da gornji dio ruksaka približite uz gornji dio leđa (imaju posebne trake uz naramenice za ovo stegnut) … kad su mi to pokazali (nakon 2/3 Camina) parilo mi se da mi je ruksak za trećinu lakši.
Ovdi ima video sa demonstracijom kako se pravilno nosi ruksak.

Scroll to Top