Kako izbjeći žuljeve

… i smanjit bol

“Bol je neizbježna, patnja je stvar izbora”
ovo mi je čini dosta primjenjivom izrekom za Camino ali i šire. U nastavku sljede neke sugestije s kojima san u potpunosti uspija izbjeći žuljeve tijekom Camina.

  • Što lakši ruksak

Ovo san već spominja kod opreme. Ako van misaoni proces za pojedini dio opreme započinje u stilu … “za svaki slučaj” … ostavite to doma. Ne hodate kroz divljinu, ako se pokaže da vam je nešto stvarno nužno možete to nabavit usput.

  • Udobna i razgažena obuća

Po meni, najvažniji dio Camino opreme. Uzmite jedan broj veći i recite u trgovini za šta vam trebaju, dobro se konzultirajte koji model je najprikladniji

  • Počet polako i slušat tijelo

Nema žurbe, staza je duga i zato se nemojte preforsirat na početku, prvih tjedana krenite laganije dok ne skupite kondicije. Slušajte svoje tijelo, kad kaže stani … onda stoj i odmori. A kad i ne kaže … svejedno stani i odmori. Isto tako, čin osjetite oštriju bol ili koji drugi raniji simptom nastanka žuljeva … pauzirajte i odmorite makar nakratko dok se stanje ne smiri.

  • Česte pauze i provjetravanje stopala

Svako malo pauzirajte i odmorite. Pravilo je 10-tak minuta pauza svakih sat vremena hodanja ali može i češće osobito na početku. Jako je dobro često skinit čizme i čarape i malo provjetrit stopala uz laganu masažu.

Body Glide je suhi stick koji sprečavanje trenje na koži i odlična je preventiva za nastanak žuljeva. Ne može se kupiti u Španjolskoj nego samo na Internetu , ali mogu razne kreme na bazi vazelina, samo šta ostane masno na koži.

  • Krema posllje dnevnog hodanja

Ima više modela, Francuska Camino krema za noge (proizvodi se u samostanu)  koja se može nabaviti u St. Jeanu je odlična.  U Šanjolskoj ima U Hrvatskoj se može nabaviti višenamjenska krema Buen Camino od Aromare, isto vrlo korisna.

  • Tretman hladnom vodom

Noge se ugriju i oteku nakon dužeg hodanja. Tuširanje nogu hladnom vodom ili toćavanje u maštilu hladne vode djeluje super.

  • Za smanjit otekline

Ukoliko vas uhvati oteklina gležnja ili koljena privremeno rješenje je ledeni oblog. Za prevenciju sam vrlo uspješno koristio vitaminske tablete Diurerbe Forte.

  • Dnevna doza andola i mangezija

Ovo mi je savjetovano da uzimam za sprečavanje nastankamliječnih kiselina koje uzrokuju grčeve. Djelovalo je savršeno. Pred kraj, kad san preskočija redovitu dozu par dana, ima san velikih problema s grčevima.

Za one koji se snalaze s engleskin ovdi ima kratki priručnik za Camino prvu pomoć sa tipičnim problemima koji se mogu javit na Caminu.

Scroll to Top