Kako izbjeći žuljeve

… i smanjit bol

“Bol je neizbježna, patnja je stvar izbora”
ovo mi je čini dosta primjenjivom izrekom za Camino ali i šire. U nastavku sljede neke sugestije s kojima san u potpunosti uspija izbjeći žuljeve tijekom Camina.

  • Što lakši ruksak

Ovo san već spominja kod opreme. Ako van misaoni proces za pojedini dio opreme započinje u stilu … “za svaki slučaj” … ostavite to doma. Ne hodate kroz divljinu, ako se pokaže da vam je nešto stvarno nužno možete to nabavit usput.

  • Udobna i razgažena obuća

Po meni, najvažniji dio Camino opreme. Uzmite jedan broj veći i recite u trgovini za šta vam trebaju, dobro se konzultirajte koji model je najprikladniji

  • Počet polako i slušat tijelo

Nema žurbe, staza je duga i zato se nemojte preforsirat na početku, prvih tjedana krenite laganije dok ne skupite kondicije. Slušajte svoje tijelo, kad kaže stani … onda stoj i odmori. A kad i ne kaže … svejedno stani i odmori. Isto tako, čin osjetite oštriju bol ili koji drugi raniji simptom nastanka žuljeva … pauzirajte i odmorite makar nakratko dok se stanje ne smiri.

  • Česte pauze i provjetravanje stopala

Svako malo pauzirajte i odmorite. Pravilo je 10-tak minuta pauza svakih sat vremena hodanja ali može i češće osobito na početku. Jako je dobro često skinit čizme i čarape i malo provjetrit stopala uz laganu masažu.

Body Glide je suhi stick koji sprečavanje trenje na koži i odlična je preventiva za nastanak žuljeva. Ne može se kupiti u Španjolskoj, ali mogu razne kreme na bazi vazelina, samo šta ostane masno na koži

  • Rowo Gel posli dnevnog hodanja

Za vrlo ugodan, hladni osjećaj svježine da van se noge malo rekuperaju.

  • Tretman hladnom vodom

Noge se ugriju i oteku nakon dužeg hodanja. Tuširanje nogu hladnom vodom ili toćavanje u maštilu hladne vode djeluje super.

  • Za smanjit otekline

Ukoliko vas uhvati oteklina gležnja ili kolina privremeno rješenje je ledeni oblog. Trajno rješenje u ležeći položaj i podignute noge, tako da je oteklina iznad razine srca. U težim slučajevima namistite se u taj položaj preko noći.

  • Dnevna doza andola i mangezija

Ovo mi je savjetovano da uziman za spriječit nastanak mliječnih kiselina koje uzrokuju grčeve. Djelovalo je savršeno. Pred kraj, kad san preskočija redovitu dozu par dana, ima san velikih problema s grčevima.

Za one koji se snalaze s engleskin ovdi ima kratki priručnik za Camino prvu pomoć sa tipičnim problemima koji se mogu javit na Caminu.